Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун ще пристигне в България след края на сезона.

Световният шампионат завършва на 14 ноември със старта на пистата “Яс Марина” в Абу Даби. Когато всичко приключи, навършилият миналата седмица 80 години британец ще има време за посещение у нас.

Повод е проектът за писта на бившето военно летище до Доброславци край София. Бърни ще разговаря с шефа на мотоциклетизма Богдан Николов и с депутата Румен Петков, които движат нещата около евентуалното включване на България в календара.

Екълстоун по принцип трябваше да дойде по-рано, но се извинил, че е бил зает около състезанието в Корея, пише "24 часа". Пистата “Йонгам” получи одобрение от международната федерация в последния момент, а часове преди началото на квалификацията по трасето имаше багери и се поставяха седалките по трибуните. Себастиан Фетел (Гер) от Ред Бул дори намери пирон на асфалта, по който трябваше да карат болидите.

Гран при на България бе тема на срещата на нашата делегация с Бърни на “Монца” в Италия през септември. Шефът на Формула 1 нападна новите отбори, които според него са срам за световния шампионат. Лотус, Върджин и Испания рейсинг все още нямат спечелена точка.

"Те не направиха нищо за нас и само ни създават проблеми. Необходимо е да се освободим от тези недоразумения", заяви Екълстоун.

Според него само Лотус заслужава да остане, а Ричард Брансън трябва да дава повече пари за Върджин, както направи създателят на Ред Бул Дитрих Матешиц. /БЛИЦ