Далас Старс победи Анахайм Дъкс с 2:1 в мач от НХЛ през изминалата нощ, но резултатът от двубоя остана в сянката на дебюта на първия европейски съдия в НХЛ.
 
37-годишният Маркус Винерборг бе рефер на срещата. Сред другите двама съдии на мача бе канадецът Пол Деворски, който също като шведския си колега ръководи мачове на олимпийските игри във Ванкувър през тази година.
 
Винерборг, който носи реферския екип с № 45 няма да има почивен ден след дебюта си в НХЛ. Още тази нощ той ще бъде в Денвър, за да ръководи двубоя между Колорадо Аваланч и Сан Хосе Шаркс. След това ще получи двудневна почивка.
 
Маркус Винерборг е сред най-добрите европейски съдии, когато през това лято се мести в Канада. От началото на сезона се подготвя за големия си дебют в НХЛ, ръководейки мачове от Американската Хокейна Лига.
 
Той не само е най-добрият хокеен съдия в Швеция от 2000 г. насам, но и е сред най-обещаващите рефери в световен мащаб. Ръководи мачове на световни първенства от 2006 г., като е бил съдия на финалните срещи на турнирите през 2007 и 2008 г. Заради ангажиментите си в НХЛ няма да може да свири двубои на световното първенство в Словакия през 2011 г.
 
Винерборг е продължение на традицията шведи да проправят пътя на европейците в НХЛ. През 1964 г. неговият сънародник Улф Стернер се превръща в първия привлечен от Европа играч в НХЛ. През сезон 1964/65 той изиграва 4 мача за Ню Йорк Рейнджърс.
 
Защитникът Томи Берман пък е първият европеец с цял сезон в хокейната лига на САЩ и Канада, след като изиграва 75 мача за Детройт Ред Уингс през шампионата 1972/73. Година по-късно Бьорне Салминг блести за Торонто Мейпъл Лийфс и става първата европейска звезда в НХЛ.
 
След това Европа проби и в треньорското съсловие. На 22 май 2000 г. финландецът Алпо Сухонен стана първият специалист от Стария континент, поел отбор от Националната хокейна лига. Той се задържа по-малко от година в Чикаго Блекхоукс.
 
През същия сезон 2000/01 начело на Питсбърг Пингуинс застава и легендарният чех Иван Хлинка, който се задържа на поста малко повече от един сезон. С дебюта на рефера Маркус Винерборг Европа превзе и последния бастион на НХЛ./БЛИЦ