Президентът на Славия Венцеслав Стефанов коментира пред БЛИЦ СПОРТ събитията около дербито на Пловдив между Ботев и Локомотив, което се игра снощи на "Лазур" в Бургас. Срещата бе белязана с множество сблъсъци между феновете. Те се млатиха на магистрала "Тракия", в Морската градина в Бургас, а освен това нанесоха щети на стадиона. Фен нахлу на терена и бе бит от полицията, а двубоя бе прекъсван на два пъти заради димки около тъчлинията.

"Аз казах, че залагаме бомба. И тя избухна още в първи кръг. Видяхте какво се случи в Бургас и на магистралата. Нужно е някой да загине ли? Да се случи най-лошото и тогава да вземем мерки и да усетим, че правим безумия? Кому беше нужно дербито на Пловдив да се играе в Бургас? Аз предупреждавах, че ще стане така, но никой в Изпълкома не ме послуша. Ето фен си глътна езика при бой на магистралата. Защо? За да може мачовете да са на осветление.

Та ние нямаме стадиони, а искаме да имаме осветление. Горна Оряховица играят в Пловдив, Ботев в Бургас. Как ще накараш един човек от Русе да отиде на мач в Пловдив? И защо трябва да го караш, след като и там си имат стадион. Просто мачът им трябва да се играе на техния стадион. Нима в Англия играят вечер? Не. Мачовете им са от 17:00 часа събота и неделя. Ние да не сме над тях? Нашата Първа лига да не би да е Шампионска лига?", започна Стефанов.

"Видяхте ли колко зрители имаше на Локо (ГО) - Нефтохимик в Пловдив? Нямаше и 100 човека. Ако беше на домакинския терен поне 4000 щяха да дойдат. Все пак нали футболът е за феновете.

Представете си какво ще се случи при мач Левски - ЦСКА на "Армията" или на "Васил Левски". Ако мачът е по тъмно, то в Борисовата градина ще бъде като на война", продължи босът на Славия пред БЛИЦ СПОРТ.

"Аз отдавна алармирам, но няма кой да ме чуе. Освен това повикахме някакви чуждестранни финансисти да ни оправят футбола с новия им формат. Сякаш ние не можехме да го измислим същото. Дано не съм лош пророк и дано не стават по-страшни неща, от това, което се случи около пловдивското дерби. Но при късни начални часове на мачовете никой няма да смее да си заведе детето на мач. Нали трябва да мине през паркове и градинки по тъмно, по улиците. Как да стане това? Никаква мисъл не вкарваме, мислим само за себе си и егото си. Не може да продължаваме така", завърши Стефанов.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Всичко за Първа лига - ТУК
Програмата на Първа професионална лига