Съдийски скандал е на път да взриви зимните олимпийски игри в Сочи след финала на женското фигурно пързаляне, в което рускинята Аделина Сотникова изненадващо спечели златния медал.
 
Американското авторитетно издание „Ю Ес Ей Тудей“ преди волната програма изненадващо е настъпила промяна в съдийския състав за финала. Рефери от САЩ и Южна Корея са били заменени с такива от Русия и Украйна.
 
Руският съдия Алла Шеховцова е съпруга на шефа на местната федерация по фигурно пързаляне Валентин Писеев. Украинецът Юрий Балков вече е скандално известен, след като изтърпя едногодишна дисквалификация заради опит да влияе на класирането на олимпийските игри в Нагано през 1998 г.
 
Сотникова, която беше втора след кратката програма, получи по-високи оценки при изпълнението на волното си съчетание и изпревари олимпийската шампионка от Ванкувър Ю-На Ким (Южна Корея), която беше лидер след първите изпълнения.
 
„Не мога да кажа, че съдиите са отсъдили грешно. Но съм изненадан от голямата разлика в оценките. Това е сериозно различие. Бих искал да знам дали разликата щеше да е същата, ако Аделина Сотникова се беше пързаляла последна“, заяви олимпийският шампион в танцовите двойки от 2002 г. Гуендал Пейзера.
 
„Не искам да коментирам съдиите. Това няма да промени нищо. Чувствам се облекчена, че всичко свърши. Вероятно нямах мотивацията за спечеля титлата на всяка цена. Във Ванкувър бях готова да умра за златния медал, а в Сочи нямах такова желание", коментира Ю-На Ким.

ПРОГРАМАТА НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В СОЧИ ПО ДНИ - ТУК

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg