Олимпийското село в Сочи влезе в историята и заради факта, че за първи път от десетилетия не бяха раздадени безплатни презервативи на състезателите. Причините са неизвестни, а домакините не дават обяснение за решението си, пише в репортаж пратеникът на в. “24 часа” Георги Банов.

Българската делегация е разделена на две в Сочи. По-голямата част са в село "Планинско", а биатлонът и бягането са в "Издръжливост". Вчера бе ден за посещения от външни хора. Животът е уреден като в малък град. Има абсолютно всичко, което се полага.

"Планинско" се състои от пет отделни сектора, във всеки един има по пет осеметажни блока. Вътре са изградени студиа с по две или три стаи, всяко с по една баня и две тоалетни. Навсякъде има ескалатори и лифтове, вратите са широки, а в санитарните помещения специални приспособления за инвалиди.

Всички екипи се перат от организаторите срещу номерче. Цялата процедура трае 24 часа. Ресторантът работи непрекъснато с пет различни кухни - руска, европейска, азиатска, вегетарианска и грил. Освен това има щандове със салата и плодове, където са разположени самовари и руски сладки, декорирани с матрьошки, ушанки и други типични предмети.

Храната се обновява на всеки час. До всяко ястие има картонче с информация за калориите и други съставки. Освен това специален компютър конвертира в калории всяко избрано ястие, съобразно неговата тежест. Всеки от спортистите сам се отсервира таблата с използваните пластмасови чинии и прибори. Сред най-предпочитаните от олимпийците са салатите, плодовете, пилешкото и рибите плюс спагетите и пиците. От напитките най-избирана е минералната вода.

Селото има зала за игри, фитнес във всеки миниквартал, търговска уличка с магазини на спонсорите, кметство, поликлиника, където всеки безплатно получава медицинска помощ. В самото село няма много знаци за изключителните мерки за сигурност. Всичко е оградено с две огради с бодлива тел, хора от руските специални части бдят за спокойствието на спортистите при повишени готовност.
Най-доволни са спортистите от близостта им до ски-зоната.

Сутрин ставаш, само слагаш ските и излизайки от портала на селото се пускаш по пистите. След тов само ги свалял и си в стаята си. В последните 20 години светът не помни толкова удобни за спортистите олимпийски села. Другото нещо, което просто ощастливи жителите и интернетът. За първи път на олимпиада всички са доволни: навсякъде и с добра скорост безплатно покритие на глобалната мрежа. До миналите игри в Лондон това бе огромен проблем за все по-привикващите към интернет и мобилните устройства младежи.
Друг хит са часовници, с които можеш да говориш и да снимаш на "Самсунг". За атлетите устройстовото се предлага за 30 евро при десет пъти по-голяма цена навън. За треньори е 80.

Три автобусни линии обслужват транспортно олимпийците в това село. Това са шатъл маршрутки, които се движат денонощно. В селото е чисто, само тук-там още личат следите от бързането по приключване на обектите: неприбрани строителни материали, непочистени кабели или стърчаща арматура. Това обаче не е голяма болка за умиране на фона на невероятната и впечатляваща с условията и мащабите си ски зона, построена от руснаците в последните пет години.

От вчера в селото вече е кандидатът за МОК Килиан Албрехт. Австриецът е с български паспорт и ни представлява на игрите във Ванкувър. В Сочи той е като треньор на един от най-популярните спортисти принц Хубертус фон Хоенлое. 55-годишният плейбой се пуска на шестата си олимпиада”, завършва материалът в “24 часа”.