205 състезатели от 28 страни ще вземат участие в Европейското Гран при по стрелба с лък, което ще се проведе на комплекс „Царско село” в София от 16 до 21 юни. България ще бъде представена от 13 стрелци. Сред тях са световният шампион Явор Христов, както и младите надежди Дамян Дачев, Ралица Генчева и Добромира Данаилова. Тазгодишните заявки са рекордни в сравнение с предишните три издания на надпреварата в София. Официалното откриване е в 18 часа на 17 юни, а финалите са на 20 и 21 юни (петък и събота). Организатор на събитието е Българската федерация „Стрелба с лък” съвместно с Министерството на младежта и спорта и Столична община.

„Надявам се на добро представяне от Явор Христов както и от младите ни състезатели, към които през последните години са насочени усилията ни. Програма максимум са три медала, но това е доста трудно постижимо с оглед сериозната конкуренция на страни като Русия, Италия, Полша, Малайзия. Вече имаме опит в организацията на Европейското Гран при и следващата ни цел е да се кандидатираме на Европейско първенство, а след това и за Световно“, заяви председателят на БФ „Стрелба с лък“ Даниел Павлов.

Спортното министерство е отпуснало 31 000 лв. за организация на събитието. Общата сума възлиза на около 120 000 лв. Разликата е осигурена от спонсори. Танцовият състав „Еремия“ пък ще направи безвъзмездно представление при откриването на шампионата.

„Искам да благодаря на ММС за финансовата подкрепа, която оказа на Европейското Гран при. Това беше важна помощ за нас“, допълни Павлов.

В същото време обаче стана ясно, че средствата за клубовете са намалени драстично пред тази година. Орязан е бюджетът и на федерацията. „Относно факта, че попаднахме във втора група на финансиране, както и, че е намален бюджетът на федерацията го преглъщаме и подхождаме с разбиране. Това, че бяха така драстично орязани клубовете обаче не го приемаме. Все пак там се развива спортът. Има и сериозно забавяне. Нашият календар почти приключи, а в момента се подписват договорите“, заяви Павлов.

През 2014 г. 14 спортни клуба по стрелба с лък си разделят 34 000 лв., което е наполовина в сравнение с миналата година.