Президентът на Международната боксова асоциация Умар Кремьов крие престъпно минало и заради това е сменил името си. Това обяви шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. 70-годишният германец прави разкритията в телефонен разговор. Той си мисли, че е потърсен от лидер на африканска държава относно покана за участие от организираните от Русия Игри на дружбата през септември.

„Ще ти изпратя статия, дори такава от руски вестник, за Кремьов, която прочетох тази седмица. Трябва да знаеш, че това е корумпиран и корумпиращ човек. Заради това отстранихме управляваната от него международна федерация. Той обаче продължава да пътува по света и да обещава купища с пари. Беше назначен от президента Путин за нещо като посланик на тези Игри на дружбата. Не трябва да се забравя, че Кремльов е зет на шефа на охраната на Путин. Дори си е променил името, за да прикрие престъпното си минало. След това става шеф на Международната федерация по бокс. Това е дълга история, но ние най-накрая успяхме да отстраним неговата организация. Има съдебно дело, чието решение очакваме, но сме твърдо убедени в успеха си“, твърди президентът на МОК в телефонния разговор.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Всъщност Бах говори пред руските зевзеци Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, популярни в родината си като Вован и Лексус, които често звънят на известни чужденци, критикуващи руската национална политика, за да ги осмиват в комедийно шоу. Този път обаче опитът им за шега доведе до сериозни разкрития срещу един от доста близките хора от кръга на Владимир Путин. През миналата година руският президент повери на Кремльов задачата да осигури спонсори за Игрите на дружбата, които трябва да бъдат алтернатива на Олимпиадата в Париж.

Управляваната от Умар Кремльов Международната боксова асоциация (IBA) през 2023 година беше лишена от олимпийски статус. България е член на IBA и по този начин попада под ръководството на администрацията на Кремльов. Заради изключването на организацията от МОК е под въпрос присъствието на бокса в програмата на олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. В момента има създадена алтернативна международна боксова федерация World Boxing, ръководена от бившия кандидат за президент на IBA Борис ван дер Ворст. Тази организация има подкрепата на САЩ и Великобритания и цели да заеме мястото на IBA в олимпийското движение.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!