Борисовата градина в София бе домакин на 7-ото издание на националния празник „Спортувай в твоя град”, съобщиха организаторите за БЛИЦ.

Събитието беше организирано от Асоциация спорт в свободното време, компанията за бързи заеми Изи Кредит, с подкрепата на веригата магазини Sport Depot и Столична община и под патронажа на Министерството на младежта и спорта.

Водещ на спортната програма беше популярният коментатор на Дарик радио Иво Райчев. Сред гостите на събитието бяха: Николина Щерева - световен шампион по лека атлетика на 800 м и първата българска лекоатлетка, участник на финали на две дисциплини в една Олимпиада (Монреал 1976 г.); Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет и Станимир Василев - председател на съвета на директорите на Изи Кредит.

„Програмата „Спортувай с Изи Кредит в твоя град” е отлична възможност за всеки да прекара приятно свободното си време с приятели и семейство, докато спортува за здраве. Спортът е на почит в Изи Кредит. Амбицирани сме да превърнем този празник в дългогодишна традиция, като добавим още спортове и привлечем още повече състезатели”, коментира Станимир Василев.

Лошото и дъждовно време в неделната сутрин в София не успя да развали настроението и в спортния празник се включиха близо 300 спортисти. Разпределени в три възрастови групи (14-16 години, 17-30 години и над 31 години), те се състезаваха в три спорта - лека атлетика–крос, баскетбол 3 на 3 и колоездене. Най-добрите получиха медали и предметни награди, а първенците по лека атлетика и колоездене на възраст над 17 г. си осигуриха участие на финалите на програмата в Албена на 14 и 15 юни. Наградени бяха също най-младият участник – 12-годишният Григор Йорданов и най-възрастният - 71-годишният Иван Бойчев (участник в 60 маратона в България и Европа).

Най-доволни от събитието останаха децата, за които организаторите бяха подготвили забавна програма с аниматори, игри и подаръци. Те се надбягваха с подскоци, дърпаха въже, пяха и танцуваха. Публиката се наслади и на баскетболно шоу на професионалисти, които играха на официална настилка на Международната федерация по баскетбол (FIBA). В атракция се превърна и състезанието за най-добър стрелец от тройката.

Освен София свой празник „Спортувай в твоя град” имаха вече Плевен, Русе, Бургас, Шумен, Пловдив и Благоевград. Кулуминацията на спротната програма предстои. От 14 до 16 юни най-добрите в леката атлетика и колоезденето от седемте града ще премерят сили на големите финали в курортния комплекс „Албена”.

Призьорите в отделните дисциплини и възрастови групи:

Лека атлетика – мъже 14-16 г.
1.    Мирослав Ранчов
2.    Самуил Златков
3.    Борис Козарев

Лека атлетика – мъже 17-30 г.
1.    Христо Дакашчев
2.    Живко Петров
3.    Любомир Бояджиев

Лек атлетика – мъже над 30 г.
1.    Иван Загоров
2.    Веселин Цочев
3.    Валентин Николов

Лека атлетика – жени 14-16 г.
1.    Виолета Васева
2.    Богданка Атанасова

Лека атлетика – жени 17-30 г.
1.    Милена Стоянова
2.    Дебора Зашева

Лека атлетика – жени над 30 г.
1.    Мария Добрева
2.    Ирина Тамбукова
3.    Ваня Ранкова

Колоездене – мъже 16–30 г.
1.    Петър Тилев
2.    Атанас Дживджиев
3.    Владимир Андонов

Колоездене – мъже над 30 г.
1.    Атанас Цонев

Колоездене – жени 16-30 г.
1. Магдалена Константинова

В състезанията по баскетбол 3 на 3 призьори станаха следните отбори:
1. Гаторейд
2. Вожда и зулусите
3. Утайките