В неделя се проведе седмото издание на маратон Плевен. Състезанието затвърди името си „Маратон на приятелството“, като привлече участници от различни държави и в широк възрастов диапазон, превръщайки се в своеобразен празник на града. В различните дисциплини се включиха общо над 530 участника от 14 националности на възрасти от 2 до 84 години. Всички те спортуваха, подкрепяйки каузата „Бягаме в Плевен за достъпна среда“.

Събитието беше открито с поздравления от посланика на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа. Преди старта думата беше дадена и на един от талисманите на събитието – 71-годишната Бойка Арсова, която за шести път успя да финишира на предизвикателната 42-километрова маратонска дистанция в Плевен.

Маратонът на приятелството традиционно привлича участници с различни националности. Тази година, въпреки ограниченията за пътуване поради коронавирусната пандемия, в него се включиха бегачи от общо 14 държави, сред които Великобритания, Индия, Ирландия, Кипър, Мароко, Непал, Пакистан, Румъния, Русия, САЩ и други. Многообразието на събитието, освен с различни националности, беше допълнено и от участници в изключително широк възрастов диапазон. Тази година бяха подобрени два рекорда – за най-млад и най-възрастен участник, които бяха съответно на 2 и на 84 години. Най-малкият бегач се включи е специалното детско събитие Fun Run Kids, а най-възрастният – в тежката маратонска дисциплина по трасето с дължина 42,195 км. За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички, и тази година организаторите осигуриха безплатно участие за децата, за ветераните над 60-годишна възраст, за хората с увреждания, както и за решилите да участват в 3-километровия градски крос „Аз мога“. Благодарение на атрактивното събитие Fun Run Kids, което се провежда като част от маратона, най-много участници тази година се включиха именно в детското бягане – общо 205 малки бегача в три възрастови категории. 

Най-бързите и отличили се състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на церемония на сцената на централния площад „Възраждане“. Наградите бяха връчени от г-жа Аурелия Думницеану, съветник в посолството на Република Румъния. Победител в маратонската дистанция стана Милен Ковачков, който измина 42,2 км за 2 часа, 45 минути и 16 секунди. Едва две минути след него финиша премина и Ивайло Вълев, а на трето място се класира румънецът Йонел Рапотан. При дамите най-бърза в маратона беше Борислава Видева, която завърши след 3 часа, 42 минути и 19 секунди. Нейни подгласнички станаха Мирела Георгиева на второ и Mилена Савова – на трето място. 

Оспорвана надпревара тази година имаше и в 21-километровата полумаратонска дистанция. Най-бърз в нея беше Константин Бамбеков (adidas Runners Sofia) с време 1:26:02, а скоро след него финишираха Росен Тодоров и Николай Ефремов. При жените в полумаратона най-бързи бяха Анна Стефанова (1:33:29), Полина Господинова и Гинка Шавулева. 

За първи път като част от „Маратон на приятелството“ в Плевен участниците можеха да се състезават и по набиращата все по-голяма популярност 10-километрова дистанция. Най-бърз по нея беше Искрен Иванов с време 42 минути и 29 секунди, следван от Айюб Мортаджи от Мароко и Пламен Меразов. При дамите челните позиции на 10 км заеха Лилия Иванова (adidas Runners Sofia) (53:39 мин.), Дарина Колева и Михаела Ганчева. 

Друга атрактивна дисциплина, част от маратона, беше щафетата. В нея се включиха общо 50 души, разпределени в 25 отбора, като най-бърз беше тандемът на Илиян Чакъров и Георги Гергов, следвани от Георги Илиев и Петър Рашев, както и третите в класирането Христо Боев и Даниел Иванов.

Пълните резултати от маратон Плевен 2021

Снимки: DK photography

 

 

 

The 7th Pleven marathon

Публикувахте от Pleven Marathon в Понеделник, 24 май 2021 г.