Шампионът по борба от Арабските игри миналата година Амин Гуеничи бе отстранен от участие на Олимпийските игри в Париж от 26 юли до 11 август, след като беше наказан за срок от четири години. Причината е, че той е отказал да се яви на тестове за допинг и е спечелил квотата си за френската столица, когато е имал забрана за участие в международни състезания. 

25-годишният спортист спечели златен медал на Арабските игри през миналата година в категория до 130 килограма, но не е издържал проверките на допинг властите.

"Миналият ноември екип от антидопинговата комисия е отишъл в тренировъчния комплекс, където той се е подготвял. Националът на Тунис е отказал да  допусне проверяващите в стаята си, а няколко часа по-късно им е дал проба от урина. Тя  е била негативна, впоследствие са му направени кръвни тестове, но и те са били отрицателни. Той не се е явил на следващите допинг тестове, като това доведе до забрана за участия в турнири за срок от четири месеца. Точно тогава той е участвал нерегламентирано в състезания и е спечелил квота за Париж", се казва в официално изявление.

Спортистът и федерацията на Тунис не са съгласни с решението и ще обжалват, но е малко вероятно това да позволи на Гиехичи да участва на Игрите в Париж.