Агенция БЛИЦ ще награди най-добрата българска грация на международния турнир по художествена химнастика „Маргарита Рангелова”, който ще се проведе в зала "София" на 11 и 12 октомври.

Вестник „Доктор” пък ще отличи най-младата състезателка и нейната треньорка. Специален приз учредява и японската треньорка-ветеранка г-жа Аябе.

За 19-ти път председателката на клуб „Левски” Нешка Робева организира това състезание в памет на спортната журналистка Маргарита Рангелова (1933 – 1991). Голямата професионалистка, работила във вестниците „Спорт” и „Старт”, за първи път нарича момичетата на Нешка Робева от националния отбор „Златните момичета на България”. Поводът е световната титла на ансамбъла във Варна през 1969 г. Заради пламенната защита на националките и тяхната треньорка Маргарита Рангелова е наказвана няколко пъти от Политбюро на ЦК на БКП, като през 1989 г. й е забранено да пише за художествена гимнастика. Поводът е участието на Нешка Робева в Русенския комитет за екологична защита на града.

В тазгодишния турнир ще участват грации от шест страни, като българките са 19 – представителки на осем клуба. Своето майсторство ще покаже и националката Невяна Владинова, която спечели турнира „Маргарита Рангелова” през 2013 г.

Програмата в събота е многобой (девойки) от 13,30 ч., многобой (жени) от 17,30 ч., а в неделя – финали на отделните уреди от 14 ч.
Мара КАЛЧЕВА

____________________.jpg