Най-добрият български алпиец Алберт Попов получи престижното звание „Почетен гражданин на Банско“. Плакетът му бе връчен от председателя на местния парламент Георги Икономов под аплодисментите на десетки официални гости и граждани. 17-те съветници гласуваха единодушно и парична награда от 5000 лева за Попов, както и 3000 лева за неговия треньор Ивайло Борисов. 

Двамата получиха и специални зански дарове – сушен свински бут и вино, които могат да опитат, тъй като сезонът вече приключи.  

На церемонията, по време на която се прожектира и кратък филм за успехите на алпиеца ни, присъстваха изпълнителният директор на фирма „Юлен” Мая Христоскова, бившият кмет на Банско – д-р Георги Тасев, бронзовата медалистка от олимпиадата през 2022 г. по биатлон Ирина Никулчина, бивши треньори и състезатели, деца от Ски клуб „Юлен”.

С присъждането на това звание ръководството и жителите на Зимната столица на Балканите отдадоха своето признание за таланта и успехите на 25-годишния състезател по ски алпийски дисциплини, който е роден в София.

„Искам да благодаря, че оценявате нашия труд, както и за добрите думи, които казахте за нас. Да благодаря и за гостоприемството на Община Банско и на банскалии. Тук е нашият втори дом. Неведнъж Банско е доказвало, че е световен ски курорт, догодина ще има два старта от световната купа. Всички заедно вървим в правилната посока. Горд съм, че такива престижни състезания се провеждат на пистите в Пирин. Нашите успехи нямаше да са възможни без вашата подкрепа”, заяви Алберт Попов.

Той увери, че след третото място на подиума в САЩ е нормално да има глад за още по-големи успехи. А той самият вярва, че може и ще постигне мечтата си да е пръв на подиума в кръг от световната купа още следващия сезон. 

Треньорът му Ивайло Борисов пък сподели, че резвълнуван и не може да скрие сълзите си от признанието на Община Банско и на местните хора, както и на фирма „Юлен”. „Няма жител тук, който да не ни подкрепя. Ние даваме всичко от нас, за да ви радваме, за да популяризираме ски спорта и курорта Банско”, каза още наставникът на Алберт Попов. 

Шефът на местния парламент Георги Икономов подчерта, че Попов навсякъде прославя и страната ни, и Банско, като е най-разпознаваемото лице в момента по света в зимните спортове от България. 

Кметът Иван Кадев изтъкна, че банскалии изказват своето уважение с това звание на ски състезателя ни и за таланта, усилията, волята и куража на него и екипа му. „Зад такива успехи стои огромен труд на много хора, а най-отпред на всичко това е амбицията на Алберт Попов. Градоначалникът отдаде дължимото и на Българската федерация по ски, която осигурява най-добрите условия за подготовка на скиорите и сноубордистите ни и печели домакинства на състезания от най-висок ранг, за което е голяма заслугата и на концесионера на ски зоната в Пирин – фирма „Юлен. 

Кадев пожела с усмивка на Попов да помогне заедно със своята приятелка и за демографския баланс на курортния град. Кметът бе категоричен, че Банско приема Попов и екипа му като съмишленици и партньори, защото заради тях се говори с респект за България по света, а за Банско навсякъде научават, че е най-добрият зимен център в Югоизточна Европа. 

Предложението за удостояването на Попов с това звание е на всички общински съветници от Банско. Попов е участник на две зимни олимпиади – през 2018 г. и през 2022 г., има девето място в слалома и седемнадесето място в гигантския слалом. На 27 февруари тази година той се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс, Тахо. По този начин България се завърна на подиума в старт от световната купа след 39 години пауза.
Последният подиум е постигнат от големия ни скиор Петър Попангелов. Най-добрият ни алпиец вече заяви, че мечтае за победа в състезание от Световната купа и това е целта, която ще гони през следващия сезон.