Американката Ша'Кари Ричардсън спечели титлата в спринта на 100 метра при жените на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща (Унгария). Ричардсън триумфира с най-добър личен резултат и рекорд на шампионатите от 10.65 секунди, а второто място остана за представителката на Ямайка Шерика Джаксън с 10.72 секунди.

Бронзовото отличие стана притежание на друга спринтьорка от Ямайка 36-годишната Шели-Ан Фрейзър-Прайс с 10.77 секунди, което бе нейно най-добро постижение за сезона.

Ричардсън бе трета в своята полуфинална серия с 10.84 секунди, но успя да се класира за финалното бягане по време. Американката, която пропусна Олимпиадата в Токио заради положителен тест за марихуана и не успя да се класира за Световното първенство през миналата година, шокира фаворитките от Ямайка.

Седем от деветте финалистки на 100 метра бягаха под 11 секунди.

Световният рекордьор в зала Хю Фабрис Занго от Буркина Фасо пък спечели титлата в тройния скок при мъжете в Будапеща. Златото е първо в историята на страната от шампионати на планетата по лека атлетика. Фаворитът за титлата Джейдън Хиберт от Ямайка, световен шампион при юношите, отпадна от надпреварата заради контузия.

Хю Фабрис Занго, втори в световната ранглиста, скочи 17.64 метра при петия от шестте си опита, изпреварвайки кубинеца Ласаро Мартинес, който заслужи сребърния медал със 17.41 метра, въпреки че направи фаул в три от опитите си. Бронзът остана за друг кубинец Кристиан Наполес със 17.40 метра.

30-годишният Занго, който донесе на Буркина Фасо първи олимпийски медал с бронза си от Токио, е сребърен медалист от Световното първенства през 2022-а и трети през 2019-а.

18-годишният Хиберт, който държи най-добрия резултат в света за сезона - 17.87 метра се контузи при първия си опит и се оттегли от състезанието.