Антоанета Стефанова записа първа победа в 6-ия и последен турнир от сериите Гран При на ФИДЕ за жени в Доха (Катар). След неубедителния й старт и загубата в I кръг от китайката Сюй Юйхуа, днес българката победи с черните фигури арменската гросмайсторка Лилит Макръчиян. Двете играха "Славянска защита", като в началото на партията Стефанова бе в неизгодна, но все пак стабилна, позиция. Постепенно обаче тя излезе от положението и след 79 хода стигна до успеха.

След първите два кръга българката дели 6-8 място с актив от 1 точка, а лидер във временното класиране е грузинката Нана Дзагнидзе, която има две победи до момента. В третия кръг Антоанета Стефанова ще играе с белите срещу Чжу Чен (Китай).

Турнирът ще излъчи новата претендентка за званието световна шампионка, която ще предизвика носителката на титлата Хоу Ифан в мач за шахматната корона. Китайката води в генералното класиране на Гран При с актив от 410 т., но не е сред 12-те участнички в Доха. Нашата Антоанета Стефанова няма шанс да се включи в претендентската битка, но се бори за премията от 6500 евро, която се дава на победителката във всеки етап./БЛИЦ