Гросмайстор Антоанета Стефанова спечели първата партия от минимача с Марина Романко (Русия) в първия кръг на Световното първенство по шахмат за жени по системата нокаут в Ханти Мансийск. Бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова в първата партия с черните фигури принуди международната майсторка Марина Роминко да се предаде на 40-тия ход и поведе с 1:0. Марина Роминко има индивидуален коефициент ЕЛО 2355 точки.

В понеделник ще се състои втората партия от минимача, в който българката ще има предимството на белите фигури и й е необходимо реми, за да спечели. В световното участват 64 шахматистки начело със световната шампионка Хоу Ифан от Китай. Играе се по нокаут-система, измислена и въведена от президента на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов.

Всеки минимач, с изключение на финалния, е в две партии с "контролата на ФИДЕ" - 90 минути за 40 хода, след това 30 минути до края на партията с прибавяне на 30 секунди за всеки направен ход, като се започне от първия ход. Ако минимачът завърши наравно - 1:1 точки, се играе тайбрек - две партии по 25 минути плюс 10 секунди за направен ход. Ако отново резултатът е равен, се играят две партии с контрола 10 минути плюс 10 секунди на ход, ако отново резултатът е равен - нови две партии с 5 минути и 3 секунди за направен ход. Ако резултатът е отново равен, се играе последна партия, наречена "Армагедон" - белите получават 5 минути, черните - 4 минути, с прибавяне на 3 секунди след 61-вия ход. Ако и партията "Армагедон" завърши наравно - победител е шахматистът, играл в "Армагедон" с черните фигури./БЛИЦ