Алпинистът Атанас Скатов оповести програмата си за сезон пролет-лято 2019 г. на пресконференция в Пресклуб “България“. На 3 април с полет до Катманду той поема за пета поредна година към следващата си експедиция от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. 

Първи в списъка е третия по височина връх на Земята - Кангчендзьонга с надморска височина от 8586 метра (след Еверест и К2). Намира се в планината Хималаи, на границата между Индия и Непал, и е най-източно разположеният осемхилядник. В превод името му означава “Петте съкровищници на великия сняг”. 

Кангчендзьонга се отличава и като един от най-трудните и опасни за изкачване. След пауза от 3 години - 2015, 2016, 2017, когато нямаше изкачване на този връх едва миналата година няколко алпиниста успяха да стъпят на върха му.

Поради голямата си отдалеченост преходът до базовия лагер ще е суров, ще отнеме около две седмица, като се спи само на палатки. Преодолява се денивелация от 1500 метра до почти 5500 м.

По време на трекинга Скатов ще бъде придружаван от двама души и се очаква да достигне базов лагер на около 17 април.

След успешното изкачване на вр. Чо Ойо миналата година намерението на алпиниста е да изкачва върха отново без употреба на изкуствен кислород.

"След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезонът за алпинизъм в планината Каракурум започва средата на юни и след кратка почивка в България през юни ще се насоча към връх Гашербрум 1 и връх Гашербрум 2. Надявам се, след добрата ми аклиматизация в Хималаите, опитът ми за изкачването им да се увенчае с успех", обяви плановете си сливналията.

Двата върха са част от планинската верига Каракурум, близко са един до друг и може да се изкачват заедно.

До момента Скатов е изкачил шест от 14-те осемхилядника на планетата - вр. Еверест (2014, 2017), вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр. Макалу (2016), вр. Лхотце (2017), вр. Чо Ойо (2018).

Проектът на Атанас Скатов се осъществява с финансовата подкрепа на редица спонсори, включително Община Сливен и Община Варна - Европейски град на спорта за 2019 година. Сателитното оборудване, което ще даде възможност на алпиниста да предава звук и картина по време на експедициите си за шеста поредна година се предоставя от фирма “NBS Maritime“ - Варна. "Изключително съм благодарен и искрено признателен на спонсорите си за това, че повярваха в мен и застанаха зад моята кауза. Без тях нямаше да са възможни тези експедиции", подчерта Скатов.

Хилядите му последователи в социалната мрежа му желаят успех. Всички с голям интерес очакваме новите му подвизи. Екипът на БЛИЦ също желае на Скатов успех в поредните тежки изпитания, пред които се изправя! Смело напред и нагоре!