Федерацията по вдигане на тежести на Азербайджан поиска вече официално пари за трима наши щангисти, които пожелаха пак да вдигат за България. От Баку постановиха 200 000 евро за Боянка Костова. Олимпийската шампионка от младежките игри Сингапур 2010 твърдо отказва да се върне в тима на азерите. Друго условие, поставено от централата на Азербайджан, е ако не се плати тази сума Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) да съдейства за нейното убеждаване тя пак да се състезава за бившата съветска република, съобщава „Труд”.

Останалите пари са за Иван Стоицов и Величко Чолаков (на снимката). 80 000 евро е трансферът за двамата, колкото твърдят азерите, че са платили на бившата родна централа с президент Антон Коджабашев. А 100 000 евро са разходите за подготовка, възстановяване и самолетни билети. "С такива пари не разполагаме. Тези 80 хиляди евро някой ги е взел, но те не са осчетоводени във федерация. Нямаме нищо против получилият въпросната сума да плати разходите по връщането на щангистите, или ако се намери спонсор, да направи същото”, заяви шефът на БФВТ Неделчо Колев.

От азерите нашата федерация е получила 400 000 евро за Костова и Валентин Христов, който стана трети на олимпийските игри. А там треньор е Златан Ванев. Шампионката и Стоицов обаче напуснаха отбора след скандал с Ванев.