Фондация "Димитър Бербатов" награди за втора поредна година успелите деца на България. На пищна церемония, която се проведе в Народния театър "Иван Вазов", бяха наградени деца в категориите изкуство, наука и спорт, като отличията бяха раздавани по възрастови категории - от първи до четвърти клас, от пети до осми и на най-големите от девети до дванадесети клас. За първи път тази година награди в трите категории имаше и за български деца, които живеят в чужбина, но учат в български училища.

"Респектиран съм от таланта на тези деца. Искам да им кажа, че те спокойно могат да дават пример на възрастните. Ваша движеща сила винаги трябва да е амбицията. И дано някой ден, дори да отидете в чужбина, да решите, че искате да се върнете в България", каза преди церемонията Бербатов.

Статуетка, плакет и стипендия от фондацията получиха Екатерина Георгиева (3 клас, цигулка), Ана-Мария Янакиева (5 клас, пеене) и Светлана Неголова (12 клас, литература) в категорията изкуства, а от българите зад граница беше отличена Таня Илич от Димитровград, Сърбия.

В областта на науката лауреати станаха Васил Йорданов (4 клас, математика), Виктор Радивчев (8 клас, математика) и Любомир Панчев, също математик.

От спортистите с награди си тръгнаха Бояна Томова (4 клас, плуване), Георгия Кадоглу (5 клас, плуване), която печели приза за втора поредна година, и Иван Стоев (9 клас, лека атлетика), който се подготвя в училище за деца с нарушено зрение. От българите в чужбина наградата за спорт спечели четвъртокласничаката Наталия Николова, която учи в Сеговия, Испания.

По време на церемонията гостите, сред които беше и министър-председателят Бойко Борисов, бяха развличани с изпълнения Виолета Маргаритова (художествена гимнастика), Николай Маринов (пиано) и танцова формация "Тангра".

"Имаме много проекти, но както се казва, бързаме бавно. Имаме идеи и за футболни проекти, но засега сме се концентрирали върху тези награди. Жалкото е, че повечето от тези деца излизат в чужбина и това говори лошо за нашата страна. Някой трябва да промени това нещо и се надявам аз да успея донякъде. Тази година получихме сериозна подкрепа от "Жилет" и ако ни помагат и други хора, ще можем да направим нещо още по-грандиозно. Аз лично се опитвам да се доближа до това, което правят големите футболисти по света по отношение на социалните дейности. Когато човек има желание и възможности, помага", коментира Бербатов.

Лауреати на Фондация "Димитър Бербатов":

ИЗКУСТВА
1-4 клас:
1.Екатерина Георгиева (3 клас, цигулка)
Подгласници: Иван Иванов (3 клас, поп, пеене) и Мартин Йорданов (3 клас, пеене)

5-8 клас:
1.Ана-Мария Янакиева (5 клас, пеене)
Подгласници: Ана Първанова (5 клас, рисуване) и Никола Георгиев (8 клас, пиано)

9-12 клас:
1.Светлана Неголова (12 клас, литература)
Подгласници: Зорница Иларионова (11 клас, цигулка) и Пламена Георгиева (9 клас, изобразителни и приложни изкуства)

Българи в чужбина: Таня Илич (9 клас, Димитровград, Сърбия)

НАУКА
1-4 клас:
1.Васил Йорданов (4 клас, математика)
Подгласници: Димитър Любенов (4 клас, математика) и Надежда Цветкова (3 клас, математика)

5-8 клас:
1.Виктор Радивчев (8 клас, математика)
Подгласници: Емилиян Рогачев (7 клас, математика) и Момчил Пейчев (8 клас, математика, информатика, физика)

9-12 клас:
1.Любослав Панчев (12, клас математика)
Подгласници: Момчил Молнар (10 клас, физика, астрономия) и Румен Христов (9 клас, информатика)

Българи в чужбина: няма

СПОРТ
1-4 клас:
1.Бояна Томова (4 клас, плуване)
Подгласници: Адриана Ангелова и Илия Добрев (спортни танци) и Грета Банишка (3 клас, спортна гимнастика)

5-8 клас:
1.Георгия Кадоглу (5 клас, плуване)
Подгласници: Арман Мартиросян (8 клас, джудо) и Богомил Яковчев (5 клас, плуване)

9-12 клас:
1.Иван Стоев (9 клас, лека атлетика)
Подгласници: Мирослав Методиев (11 клас, класическа борба) и Сашо Андреев (9 клас, шахмат)

Българи в чужбина: Наталия Николова (4 клас, Сеговия, Испания)