Страхотен двубой на централната маса видяха зрителите на PTC Victoria Bulgarian Open. Макар че загуби с 0:4, Братислав Кръстев изтормози максимално едно от най-големите имена в снукъра – Джон Хигинс. Българинът показа страхотни удари от далечна дистанция и нелоша защитна игра, ала късметът не бе с него в най-важните ситуации. Най-близо до това да вземе фрейм на големия шотландец той бе в третата част, който бе решена от последните две червени, останали на масата.

За разлика от миналогодишното си участие тук в София, когато стигна до финала, този път Хигинс съвсем не бе убедителен, макар да започна мача със сенчъри брейк от 112 точки. Във втората част той се движеше по график за максимум, но спря на 64-ата точка. Оттук нататък все повече пукнатини зейваха в играта му, ала неприятен пропуск по черната с механичен мост на Кръстев върна Магьосника от Уишоу край зеленото сукно и той лесно довърши започнатото за 2:0.

В третата част Кръстев реализира две впечатляващи червени от дистанция и бързо натрупа 35 точки в актива си. Неуспешен вторичен разбиващ удар по червените около черната обаче превърна фрейма в надиграване със защитни удари, което в крайна сметка бе спечелено от Хигинс. Той успя да постави българина в тежък снукър и измъкна успеха с 69:40.

Четвъртата част предложи най-голямо тактическо надиграване и въпреки минималното си изоставане, Кръстев имаше шанс да спечели с две точки разлика при пълно разчистване на цветовете. Пропуск по синята обаче спря устрема му, но определено това бе най-равностойният мач на българин срещу големите имена в този спорт.

Следващият съперник на Хигинс в трети кръг ще бъде англичанинът Андрю Хигинсън.

Друг наш представител – Ивелин Боянов нямаше същия късмет в мача си срещу ветерана Стийв Дейвис и напусна турнира със загуба 0:4.