Организационният комитет за мача за световната титла Ананд – Топалов даде на съд германския шахматен сайт Chessbase.com за нарушаване на авторското право. Делото, което е било заведено на 27 май, е прецедент в историята на шаха. Причината за този ход от българска страна е нарушаване на забраната за онлайн предаване на ходовете от срещите без разрешението на официалния сайт.

"Внимание! Забранено е да се предават ходовете или самата среща на живо без изричното позволение на организаторите! Забраната в момента се нарушава от ChessBase", това любопитно съобщение се появи на официалния сайт още в началото на "Ананд – Топалов 2010". Няколко седмици след приключване на срещата се разбра, че делото срещу немската компания вече е било представено в съда.

"Да, това е вярно. Преди началото на световния шампионат по шахмат изрично заявихме, че никоя компания няма правото да използва ходовете от срещите без разрешението на официалния сайт. Това бе нарушено от Chessbase, които се поставиха над европейските закони и етичните правила на ФИДЕ", заяви мениджърът на Веско Топалов и един от основните организатори на мача Силвио Данаилов./БЛИЦ