България кандидатства за домакинство на Световно първенство по хандбал за девойки до 16-годишна възраст през 2016 година, обяви президентката на родната централа Росица Бакърджиева. Решението дали ще стане ще бъде взето на конгреса в Катар догодина. Тя допълни, че залите “Арена Армеец” и “Арена Самоков” са фаворитите да приемат проявата.
 
“Целта ни е да измъкнем хандбала от дъното и да го развиваме в по-положителна посока в бъдеще. Много съм щастлива затова, че вече са ни отворени вратите навсякъде. Приемат ни положително и като равни, както в Европейската, така и в Световната федерация. Искам да благодаря и на Министерство на спорта, което също ни оказва необходимата подкрепа. Не ни остава нищо освен да работим в правилната посока.
 
“Първата проява, която организирахме е Балканско първенство за юноши и девойки до 16 годишна възраст. Това е първата прояви за малките. То се проведе доста успешно и събра голям брой състезатели и треньори. Много важно нещо, което направихме, е че създадохме Балканска организация и ще си сътрудничим за развитието на хандбала. Ще проведем Балкански първенства в най-различни възрасти. Догодина сме домакини на това за най-малките. То ще се състои през август или септември. Имаме доста таланти, които играят в чужбина. Затова ще работим основно за развитието на националните отбори при подрастващите.”
 
“Създадохме нов екип във федерацията предимно от млади хора със спортно образование и езици. Това е и едно от изискванията на Световната федерация. Вече почти изчистихме дълговете от предишната федерация. Най-важното е, че вече на която и да е врата, да почукаме, тя не е затворена. Имаме покана и от Бразилия. Домакините са готови да ни поемат участието при положение, че отидем. Аз съм играла там и спорта е религия. Разбира се, че ще създадем и по-добри условия за работа на треньорите, които ще пращаме на семинари и обучение в чужбина", каза още Бакърджиева./БЛИЦ