България не е подкрепила нова санкция срещу Русия и видни нейни представители на ръководни позиции в международни организации. Информацията е на сайта insidethegames.biz, публикуващ само официално потвърдени новини за Международния олимпийски комитет, олимпийските спортове и техните световни федерации.

Това става ясно от документ, който не е бил подписан от намиращия се в оставка министър на младежта и спорта Радостин Василев. Липсата на българската подкрепа идва в момент, когато страната ни гони от територията на страната 70 руски дипломати.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Според публикацията, спортните министри на 35 държави, включително 25 от Европейския съюз, са призовали международните федерации на различни спортове да отстранят представители на Русия и Беларус от ръководни длъжности в съответните организации. Причина за това е войната в Украйна.

Освен това на федерациите е препоръчано да забранят излъчването на територията на Русия и Беларус състезания под техните егиди. Общата позиция е подобна на тази, приета още през месец март от 37 държави. Тогава с нея беше решено на спортисти от двете държави да не бъде позволено участие на международни надпревари.

Сайтът insidethegames.biz разкрива, че тогавашната декларация е била подписана от Швейцария и Унгария, които не са подкрепили сегашното решение. Подчертава се, че България е другият член на Европейския съюз, който сега не е поставил подписа си.

Членовете на ЕС, които са подкрепили новото решение са Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ейре, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Останалите спортни министерства, които са се подписали за новата санкция са тези на Великобритания, Лихтенщайн, Исландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония и САЩ.

С документа се подтикват международните федерации да окажат подкрепа на Украйна и да подпомогнат възстановяването на спортната инфраструктура в страната, където е възможно.

Както е известно, световните федерации на олимпийските спортове забраниха на спортистите от Русия и Беларус да взимат участие в международни състезания. Изключителния правят организациите в няколко спорта, сред които тенис и джудо, които позволиха на руснаците и беларусите да се състезават като неутрални спортисти.