Националният отбор по ръгби 15 ще излезе в решителна битка срещу Турция в събота (5 май) за определяне победителя в Дивизия "Развитие" от европейския шампионат. Мачът е от 15,00 часа на стадиона на НСА при свободен вход.

В най-ниската дивизия нашите вече разбиха Черна гора с 57:0 и при победа срещу турците ще спечелят промоция за Конференция 2 Юг, в която са съставите на Кипър, Сърбия, Словения, Словакия и Австрия.

"Турците са сериозен съперник. Те изпаднаха от по-горната група, а в последните години имаме 1 победа и 1 загуба срещу тях. Някога български треньори помогнаха на комшиите ни да открият ръгбито. Турция също спечели срещу Черна гора, но с 13:9 в Анталия и затова мачът ще бъде решителен за промоция в по-горната група. Участието там носи точки и за световната ранглиста, където сме 95-и в света", отбеляза президентът на БФ Ръгби Атанас Зафиров в Пресклуб "България".

Националният ни тим вече повече от година се готви от френския треньор Ромен Балмис, който разчита и на деветима българи, които играят в силните първенства на Англия, Шотландия, Франция и Холандия.

"Вярвам, че ръгбито може успешно да се развива в България и страната да догони развитите страни в Европа", отбеляза Балмис, който повече от година работи у нас по програма на Европейската федерация по ръгби.

Около 6000 души в 23 действащи от общо 46 клуба развиват спорта, но бюджетът от ММС е само 27 000 лв. През юни предстои европейско първенство в Загреб по олимпийската версия "Ръгби 7" и само за участието на националите ни тези пари са недостатъчни и затова се разчита на спонсори, както и на помощи от световната и европейската федерация по програмите за развитие.