България ще бъде представена от 6 вида на световното първенство по акробатика, което ще се проведе в началото на март в Баку.

"Страната ни е заявила участие само в първенството на планетата при младежите и няма да има състав при мъжете и жените", съобщи генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

"След второто контролно определихме 6 вида, които ще ни представят на световното първенство в Баку. Доволни сме от тяхното представяне до момента. След първото контролно имахме заявка във вида тройки жени, макар и в променен състав. Но, за съжаление след операцията на Йоана, тя започна прекалено рано тренировъчна дейност. Опита се да навакса и да се подготви, но времето не й стигна. Наистина й трябва време за да се възстанови. В момента те не тренират“


Състав на България:

Двойка мъже: 12-18 години - Владимир Коточев, Георги Стоянов (европейски шампиони), Треньор - Камелия Борисова

Смесена двойка: 12-18 години - Кристиян Ангелов, Калина Терзийска, Треньор - Даниела Велчева,

Тройка жени: 12-18 години - Маринела Иванова, Емили Йорданова, Петя Георгиева, Треньор - Виолета Влаева

Двойка мъже: 13-19 години - Мартин Николов, Данаил Николов (бронзови медалисти от световно първенство), Треньор  - Йорданка Кочева

Двойка жени: 13-19 години - Полин Петрова, Еванджелин Ясмин Михайлова, Треньор - Даниела Велчева

Смесена двойка: 13-19 години - Елена Босилкова, Жулиен Шайков, Треньор  - Гергана Денева

"Европейските ни шампиони, мъжката двойка от Бургас, на този етап е най-добре подготвена. Има реални шансове да влязе в зоната на медалите, дори в тази по-горна възраст. Мъжката ни двойка от Горна Оряховица са доста ерудирани, знаят кога трябва да покажат всичко от себе си. Преминаха през доста трудна подготовка, имаха спънки с контузията на основата. Имат много стабилна и силна програма. Вярвам, че и те ще влязат в медалите. Всички видове имат промени в композициите. Искам да благодаря на треньорите за неимоверните усилия, които положиха за да подготвят състезателите за световното първенство. Смятам, че всички видове си заслужават мястото в националния отбор“.