Виктор Илиев спечели първото в историята издание на Балканската купа по снукър и с прекрасен брейк от 91 точки завърши отлично организирания международен турнир от Българска снукър федерация.

Родната национална снукър академия със своите перфектни осем маси беше домакин на безпрецедентното досега първенство на Балканите, чиято цел чрез Балканската асоциация беше да обедини снукъра в региона и да засили влиянието му в световен мащаб.

Балканската купа беше организирана под егидата на Столична община и Министерство на младежта и спорта. Официалното откриване в събота пък съвпадна с първата годишнина от създаването на Национална снукър академия.

Виктор Илиев, който е един от треньорите в академията, спечели с 5:1 финала срещу румънския представител Пол Кройтору. Битката им беше изключително резултатна и предложи високи точкови серии - още първият фрейм се разви доста драматично, защото румънецът поведе с брейк от 57, но Виктор успя да го обърне със серия от 51. Във втората партия нашият майстор на щеката се отчете с халф-сенчъри от 56 и поведе с 2:0, преди Кройтору да върне интригата, взимайки третия фрейм за 2:1.

Следващите две партии отидоха на сметката на неудържимия Илиев, а той приключи спора и съответно турнира по най-добрия възможен начин с голям брейк от 91 точки за крайното 5:1.

Трениращият в Национална снукър академия и сребърен медалист от Европейското първенство тази година млад талант Максим Костов заслужи наградата за най-високата поредица в турнира - 112 точки, която за него е първи сенчъри брейк в състезателна обстановка.

“В началото на турнира изобщо не се чувствах добре спрямо играта си, но с течение на мачовете нещата се подобриха. Имах и много късмет в доста ситуации, особено на полуфинала (4:2 срещу друг треньор в Национална снукър академия - Братислав Кръстев). По едно време ми идваше да си счупя щеката, но с идването на Олег Велинов се успокоих. Във финала играта ми вървеше и се чувствах вече доста уверен в себе си”, заяви първият балкански шампион по снукър Виктор Илиев.