28-годишната Ирена Михнева от Русе пробяга тази сутрин 600 метра с олимпийския огън в маршрута Белфаст - Портръш. Ирена е един от 8000-те души, избрани да носят факлата по пътя й към Олимпийските Игри 2012 в Лондон. Олимпийският огън минава през четири основни града в Северна Ирландия – Белфаст, Портръш, Лондондери, Нюри.

"Предният носител на олимпийския огън стигна до мен, запали моя факел и заобиколена от специална полиция, камери и други организатори започнах моят 600-метра пробег. Първоначално трябваше да бягам 300 метра, но настъпиха промени в последният момент и бягах 600 м", сподели развълнуваната българка.
"Пробегът на групата ми от хора, които носят олимпийския огън приключи пред парламента на Северна Ирландия", разказа още Ирена.

Ирена Михнева е от Русе, а преди 8 години пристигнала в столицата на Северна Ирландия - Белфаст, за да учи и завърши магистратура по Финанси в Queen’s University Belfast. В момента работи като счетоводител в известна компания за фериботи, воден и сухоземен превоз. Започва да играе волейбол още в родния си град и продължава да практикува спорта в университетския отбор на северноирландската столица. Става треньор на националния отбор на Северна Ирландия девойки (16-18 г.) и помощник-треньор на националния отбор жени. През 2010-а е предложена и избрана за вицепрезиден на волейболната федерация на Северна Ирландия (NIVB). Именно хората от волейбола я номинират за носител на олимпийския огън. В края на март тази година Ирена разбира, че ще носи факлата на 3 юни.

3_2.jpg

8_2.jpg