Кениецът Еванс Тануй спечели четвъртото издание на маратона в Пловдив, но едно момченце от България прикова вниманието и заслужено обра овациите на стотиците край финала. 12-годишният Йоан Титев финишира успешно в класическата дистанция от 42.195 км. Така той автоматично влиза в историята, превръщайки се в най-младия маратонец в България. 

Йоан изуми в неделя в Пловдив, пробягвайки 42 километра за 4 часа и 55 минути, което не е най-важното в случая. Малкият герой обаче е амбициран тепърва да постига успехи, като най-вероятно ще го видим и през октомври на маратона на София. 

Максимата, че кръвта вода не става, важи с пълна сила при Йоан, който определено има и талант. Баща му Николай от години има влечение към маратоните. Той е известен триатлонец, финиширал успешно и в "Айрънмен".

"Йоан също много обича да бяга, което само може да ме радва. Опитвам се да мотивирам и трите си деца да бъдат активни и да спортуват", коментира пред БЛИЦ СПОРТ таткото на Йоан - Николай Титев. 

А как Йоан се е озовал на старта на 42-километровата дистанция и изпитвал ли е голяма умора, Титев-старши разказа: "Завършваше в полумаратонската дистанция (21 км) и в трите предишни издания на пловдивския маратон. Първият път беше на 9 години (б.р. - още тогава Йоан влиза в историята като първото дете в България, финалист в полумаратонска дистанция). Сега сам изяви желание да бяга цял маратон. Помолихме организаторите да ни допуснат, и по-специално Милена Ален, на която благодарим. След като познавам възможностите на сина си, я уверих, че за него няма да бъде проблем да се справи." 

"Йоан се възстанови бързо, след финала имаше лека умора, но нищо необичайно. Определено беше много доволен от това, че постигна целта, която си беше поставил", разказа още Николай Титев.

Родителят заедно със Станислав Иванов от клуб "Бегач" бяха в ролята на пейсъри на Йоан, придружавайки го от старта до финала.

"Дъщеря ми Кая пък пробяга полумаратона. Цялото семейство сме бегачи. От София сме, но пловдивският маратон ни е любим и участието ни в него се превърна в традиция. Тази година обмисляме и маратон София", добави Николай Титев.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ 

През 2018 г. Йоан с голям интерес подкрепи Краси Георгиев в 36-часовото му бягане на пътека: