Близо 500 млади спортни таланти от три държави – България, Румъния и Македония се събраха в курортен комплекс “Албена“ за започналия днес Фестивал на БОК „Олимпийски надежди“. По традиция тържественото откриване завърши с импровизирано огромно хоро, което се изви на голямата поляна в центъра на комплекса.

Това е единадесето поредно издание на феста, в което са включени стартове в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. И тази година домакините от „Албена“ предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища. Това лято много активно се включват гостите от Македония, които наред с традиционните участници от Румъния подсилват турнирите по баскетбол и плажен волейбол.

На официалното откриване присъстваха Йорданка Благоева – вицепрезидент на БОК, Стефан Китов – председател на БФ тенис на маса, Анатоли Илиев – председател на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, Денис Тахиров – мениджър спорт и Кристина Богданова – продуктов мениджър в Албена АД и др.

Специални гости на феста тази година са част от най-популярните спортни ръководители в Европа. В България тези дни пристигна делегация на ACES EUROPA – асоциацията, която определя европейските градове и столици на континента. Авторитетната визита се води лично от Хуго Алонсо - генерален секретар на ACES EUROPE, тук бяха и останалите от управата на организацията Лукас Ворел, Виченцо Лупатели, Франсоа Ноел и Анатоли Илиев. В ролята си на инспектори, те проверяват тези дни готовността на Варна и Албена да получат престижните титли съответно европейски град и курорт на спорта за следващата година.

“Всяка година бъдещите спортни звезди на България се събират в Албена обединени от олимпийските принципи. БОК продължава да има за свой основен приоритет откриването на младите таланти и да им предоставя повече възможности за изяви. Сред вас със сигурност има бъдещи олимпийски шампиони и медалисти. Пожелавам ви успех в състезанията, пожелавам успех и на Албена в стремежа да бъде първият в историята европейски курорт на спорта,“ заяви в приветствието си Йорданка Благоева, бивша световна рекордьорка в скока на височина и олимпийска медалистка от Игрите в Мюнхен през 1972 г. Вицепрезидентът на БОК изтъкна факта, че с участието на деца и младежи от Македония Олимпийският фестивал придобива все по-мащабни и класни измерения, планира се включването на нови спортове и дисциплини.

С топли думи към присъстващите се обърна и Хуго Алонсо, който не скри радостта си да види толкова много деца, обединени от спорта и олимпийските принципи. “Поздравявам БОК за чудесната инициатива да събира всяка година младите таланти на България в този прекрасен и предоставящ отлични условия за спорт морски курорт,“ каза испанецът.

Първите шампиони на Фестивал “Олимпийски надежди 2018“ бяха определени в плажната борба. В леката категория първенци са Таня Тенева от Димитровград и Александър Димитров от Добрич, който стана и абсолютен шампион. В тежката категория победители са Мехмет Ахмет от Айтос и Кристина Мечкова от Казанлък, грабнала титлата и в абсолютна категория. Схватките бяха по регламент с елементи от сумото, това предизвика голям интерес и привлече вниманието на много летовници, изгледали турнира от край до край.

Ето и най-бързите в лекоатлетическия крос: момичета младша възраст Ива Чиликова от Русе, момчета младша възраст Стивън Лозанов Варна, девойки старша възраст Десислава Борисова от Шумен и  момчета старша възраст Денис Атанасов от Добрич. Участваха 90 деца, представители на 6 града.

Във футбола бяха определени полуфиналистите. В единия мач един срещу друг ще се изправят Шумен срещу Дунав Рс, а в другия за място във финала ще спорят Черно море и Черноморец Балчик.

По традиция фестивалът е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.