Над 225 000 зрители и 8000 полицаи посрещнаха олимпийския огън при пристигането му в Марсилия на борда на тримачтовия ветроход „Белем“, който беше придружен от 1024 лодки по пътя от залива до пристанището. От стъкленицата, с която запаленият на 26 април пламък беше транспортиран от Гърция до Франция, беше възпламенено огнище от рапъра Жул. Щафетата беше поведена от олимпийския шампион в плуването Флоран Манаду.

Днес през целия ден огънят ще преминава през Марсилия, като сред факлоносците са местната футболна икона Базил Боли, реализирал победния гол за Олимпик на финала на Шампионската лига през 1993 г., бившият нападател на местния тим Дидие Дрогба, както и баскетболната звезда Тони Паркър. Обиколката на града ще завърши в края на деня с тур по покрива на стадион „Велодром“. Интересното е, че в списъка на факлоносците в средиземноморския град отсъства един от най-известните спортисти, родени в Марсилия – Зинедин Зидан.

Огънят ще бъде носен от 10 000 факлоносци. Самият факел е изработен от рециклирана стомана, която е предоставена от фирмата „Арселор Митал“ – собственост на Лашми Митал. Индийският бизнесмен е брат на бившия бос на ЦСКА Прамод Митал.

Олимпийският огън ще посети над 450 места с различно историческо, културно или административно значение за Франция. Сред тях са известният остров Монт Сен Мишел, брегът на Нормандия (където на 6 юни преди точно 80 години е извършен десантът на съюзниците през Втората световна война) и дворецът „Версай“. 11-месечното пътешествие на щафетата ще измине 12 000 км, като ще включва минаване през Атлантическия, Тихия и Индийския океани, за да може огънят да посети редица отвъдморски територии на Франция като Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Френска Полинезия, Нова Каледония и остров Реюнион.

Според плановете огънят трябва да пристигне в Париж за първи път на 14 юли, когато Франция чества националния си празник – Денят на Бастилията. На следващия ден щафетата ще напусне столицата, за да се завърне отново на 24 юли. Два дни по-късно е откриването на Олимпийските игри, когато факелът ще бъде пренесен с воден парад от 80 лодки по река Сена. Тогава ще бъде запален и огромният олимпийски факел, който ще гори до закриването на Олимпиадата на 11 август. Местоположението му се пази в пълна тайна, като за най-вероятни локации се сочат Айфеловата кула, градините „Тюйлери“ и „Лувъра“.