Българската национална телевизия взе правата за излъчване на международния шахматен супертурнир "М-Тел Мастърс" 2009, който ще стартира на 12 май на площада пред Народния театър "Иван Вазов". До 23 май за титлата ще спорят водачът в световната ранглиста Веселин Топалов, Магнус Карлсен от Норвегия, миналогодишният победител Василий Иванчук от Украйна, Лениер Домингеш от Куба, Алексей Широв от Испания и Ван Юе от Китай. И тази година състезанието е под патронажа на президента на България Георги Първанов.

Всеки ден, от 12 до 23 май, БНТ 1 ще излъчва дневници от шахматните сблъсъци. Три пъти дневно любителите на древната игра ще могат да следят развоя на партиите чрез 10-минутни преки включвания по сателитния канал "БНТ Сат".

Водещ на всички репортажи от стъкления павилион ще бъде известният журналист Красимир Кушев, който е автор на единствено предаване за шахмат в родния ефир "64 квадрата".

Над 20 журналисти от САЩ, Русия, Англия, Шотландия, Индия, Гърция, Холандия, Испания, Куба и Германия вече са се акредитирали в пресцентъра на турнира. Очаква се в София да пристигнат телевизионни екипи на руската "НТВ плюс спорт" и индийската "Дурдешан тв".

Тази година пресцентърът на "М-Тел Мастърс" ще бъде на площада при стъкления павилион, където ще играят шестимата гросмайстори. За журналистите ще бъде монтирана специална шатра./БЛИЦ