Премиерът Бойко Борисов нареди от Брюксел да бъде спряна обществената поръчка за основна реконструкция на Зимния дворец в София. "Наредил съм на спортния министър (б.р. - Красен Кралев) да подготви документите да спрем Зимния дворец. Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви Борисов.

Изявлението му идва като част от поредицата спрени процедури от последните дни, започнала с тази за строежа на магистрала "Хемус".

Поръчката за реконструкцията на Зимния дворец беше рестартирана наскоро от фирмата "Академика 2011", която е собственост на спортното министерство. Следващата седмица изтича крайният срок за подаване на документи от участниците.

Прогнозната стойност на ремонта е 35 милиона лева с ДДС, колкото отпусна целево правителството на Пламен Орешарски на "Академика 2011". Тогавашният спортен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за 50 милиона лева, а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания "Главболгарстрой".

За прекратяването на старата поръчка се бориха служебният спортен министър Евгения Раданова и настоящият Красен Кралев. В крайна сметка съдът сложи край на процедурата. Като мотив от "Академика 2011" беше използван "липсата на финансов ресурс за осъществяването й".

След половин година забавяне и по-точно формулиране на заданието държавната компания пусна нова процедура за наличните 35 милиона лева.