Президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов пристига утре в София за подписването на договора за мача за световната титла между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов.

Както стана ясно в средата на октомври, по време на 80-ия си конгрес в гръцкия град Калитея, ФИДЕ реши да даде домакинството на мача на българската столица. Тогава българският министър председател Бойко Борисов изпрати писмо, с което гарантира провеждането на финала. Премиерът е председател на Организационния комитет.

Кирсан Илюмжинов ще кацне на летище София в 11.40 часа с полет на "Аерофлот" от Москва. В 13.00 часа той ще се срещне с Бойко Борисов в Министерски съвет, където двамата ще подпишат контракта за провеждането на мача.

Дуелът между Ананд и Топалов трябва да определи новия шахматен крал. Двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тай-брек, който предвижда 4 партии бърз шах.

Мениджърите на двамата гросмайстори - Силвио Данаилов и Аруна Ананд, и ФИДЕ се споразумяха мачът да започне на 21 април 2010 година. За тогава е насрочено официалното откриване и тегленето на жребия. Два дни по-късно - на 23 април е първата партия. Графикът предвижда след всеки две партии един почивен ден. Последната партия е на 9 май, а за 10 май е предвиден евентуалният тай-брек./БЛИЦ