Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева спечели златния медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Баку (Азербайджан), която е квалификация за Игрите в Париж 2024 (26 юли - 11 август). Така тя си осигури квота за Олимпиадата, но все още се чака официално потвърждение от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

17-годишната ни националка получи оценка от 13.799 точки. След Валентина се наредиха Чан Ок Ан (КНДР) с 13.783 точки и Карла Навас (Панама) с 13.733 точки.

За възпитаничката на Филип Янев това е трето състезание след завръщането от контузия. Тя получи травма на коляното на 14 август 2022 г. по време на финала на прескок на европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус. На Световните купи в Кайро (Египет) и Котбус (Германия) Валентина спечели сребърни медали, а днес избухна в Баку, окичвайки се със златото.

Еди Пенев, който влезе като първа резерва на финала на земя, се класира на четвърто място с оценка 14.166 точки. Шампион стана Егор Шарамков (Беларус)  с 14.933 точки.

Валентина Георгиева донесе втора олимпийска квота за България след Кевин Пенев. Еди Пенев също е много близо до място на Игрите в Париж 2024. Следващата Световна купа е в Доха, на която ще участват Георгиева и Еди Пенев.