Седем месеца преди старта на олимпийските игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август Бразилия трепери за евентуалното разпространение на нов вирус с много сериозни последствия. Въпросният вирус се разпространява от специфичния вид комари Aedes Aegypti, причиняващи и вирусното заболяване жълта треска, характерно за тропическите региони.

Ужилването от такъв вид комари на първо време има много опасни последствия като обриви по кожата, главоболие и висока температура, развиващи се в рамките на само една седмица, а най-сериозно може да бъдат засегнати бременните.

Европейската централа по инфекциите (ECDC) смята, че има връзка между новия вирус и микроцефалията, кoятo ce oткpивa пpи дeцa и ce xapaктepизиpa cъc знaчитeлнo нaмaлявaнe нa paзмepитe нa чepeпa, кoeтo ce oтpaзявa и нa oбeмa нa глaвния мoзък, кoйтo cъщo пoдлeжи нa нaмaлявaнe, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

До средата на декември в Бразилия са регистрирани 1761 случая на микроцефалия, като повечето от тях са в региони, които преди това са били засегнати от разпространявания от комарите вирус. Световната здравна организация предупреждава, че за последните две години вирусът се е разпространил в 14 страни и има опасност след Олимпиадата в Рио де Жанейро да се плъзне по целия свят. Подобни спекулации имаше и по време на световното първенство миналото лято в Бразилия.