Бургас ще се кандидатира за европейски град на спорта, съобщава burgas.bg.
 
Кметът на града Димитър Николов официално внесе кандидатурата на града в присъствието на президентът на ACES Europe (Асоциация на европейските столици и градове на спорта) Джан Франческо Лупатели.
 
На събитието присъстваха спортни дейци от крайморския град, сред който настоящият шеф на леката атлетика у нас Добромир Карамаринов и бившият президент на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев.
 
"Бургас има опита в организирането и провеждането на национални и международни спортни мероприятия. Много федерации го предпочитат като място за провеждане на големи състезания. През последните няколко години броят на официалните турнири в календара ни нарасна 3 пъти. Напоследък наблюдаваме едно завръщане на бургазлии към залите, стадионите и кварталните спортни игрища. Това се случва едновременно с реализацията на сериозни проекти за обновяване и увеличаване на спортната инфраструктура в града. Най-много усилия са насочени към осигуряването на условия за практикуване на любителски спорт, както и към благоустрояване на училищните спортни зони", заяви кметът Николов.