Домакинът на Мондиал 2022 Катар изпрати писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) за намерението си да приеме Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2032 година.

За организиране на най-голямото спортно събитие в света през същата тази 2032 година кандидатстват още Индия, Австралия (щатът Куинсленд), китайският град Шанхай и съвместната кандидатура на Сеул (Южна Корея) и Пхенян (Северна Корея).

Според промените през 2014 година страната трябва да изпрати писмо до МОК, за да влезе в "постоянен диалог" относно организацията на Игрите.

"Заявлението поставя началото на важен диалог с бъдещата домакинска комисия на МОК за по-нататъшно проучване на нашите интереси и определяне на това как Олимпийските игри могат да повлияят на дългосрочните цели на Катар за развитие", каза шейх Хоаан бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, ръководител на Националния олимпийски комитет на Катар.

Катар искаше домакинството на Олимпийските игри през 2016 и 2020 година, които бяха дадени съответно на Рио де Жанейро и Токио. Миналата есен катарската столица Доха прие световното първенство по лека атлетика, но то не бе особено посетено заради високите температури. През 2022 година страната ще бъде домакин на световното първенство по футбол, което ще се проведе по изключение между 21 ноември и 18 декември заради критичните атмосферни условия през лятото.

Олимпийските игри никога не са се провеждали в страна от Близкия изток, а Катар ще бъде първата страна в региона, която приема шампионата на планетата по футбол при мъжете.