Топ състезателите започнаха с победи в най-силния шахматен открит турнир в Източна Европа Банско Оупън 2010. Иван Чепаринов спечели на първа дъска с черните срещу представителя на Гърция Георгиос Харокопакис. Братовчедът на Димитър Бербатов, международният майстор Киприан Бербатов, победи Венцислав Съботинов.

В най-интересната партия на деня 10-годишният младежки национал Мартин Петров доминираше срещу многократния шампион на България Васил Спасов, но гросмайсторът успя да обърне позицията в труден ендшпил и да спечели точката.

От международните участници, финалистът на Световното първенство по блиц Борис Савченко (Русия), шампионът на Македония Владимир Георгиев, националите на Гърция Мастровалис и Николаидис, индийският младежки национал Ашуин Джаярам, финалистът от Израел Тамир Набати и исландският гросмайстор Хенрик Даниелсен също се поздравиха с успехи.

Днес в Банско се играят втори и трети кръг от откритото първенство. Турнирът е по швейцарска система с контрола 90 минути + 30 секунди добавка и е валиден за ФИДЕ коефициент./БЛИЦ