Четирима наши борци се класираха за финалите в първия ден на турнирите по свободна и класическа борба „Дан Колов" и „Никола Петров" в Бургас. За златото в следобедния сеанс днес ще спорят натурализираните българи Леонид Базан (66) в свободния стил и Елис Гури (96) в класическия. Български финал се заформи при жените - Елина Васева срещу Тайбе Юсеин в кат. до 63 кг.

В свободния стил Базан победи поляка Адам Блок с 2:0 части и световния вицешампион Котаро Танака (Япония) с 2:1 части. В спор за златото Леонид среща украинеца Георгий Златов, който на полуфиналите се наложи с 2:1 части над Николай Куртев.

Елис Гури ще се бори за златото с гръка Георгиус Куцудис. Натурализираният състезател тушира грузинеца Сандро Дикамия, след което надделя над Джъстин Руис им Абуд Акел (Йордан).

Бронзовият медалист от Олимпиадата в Пекин Радослав Великов не успя да стигне до финала в категория до 55 кг в свободния стил, но ще спори за бронза срещу Николай Слепцов (Русия). За третото място ще се бори и Илиян Георгиев (74 кг) при класиците, като негов противник ще е Разми Салех (Йордания).

Сутрешният сеанс бе изгледан от президента на Европейската федерация Цено Ценов и на нашата Валентин Йорданов, а финалите ще гледа и шефът на Международната централа Рафаел Мартинети.