Четирима българи ще плуват на световното първенство на 50 метров басейн в Шанхай. Високите нормативи за шампионата този път са поставени от Международната федерация по плувни спортове (ФИНА), съобщава “Труд”.
 
Така с квоти за Китай са Нина Рангелова (100, 200 и 400 метра свободен стил), Екатерина Аврамова (50, 100 и 200 метра гръб), Венцислав Айдарски (800 и 1500 метра свободен стил) и Петър Стойчев (10 и 25 км в открити води). Стартът на 10 000 метра за маратонците ще бъде и първа олимпийска квалификация за игрите в Лондон догодина.
 
Освен това на шампионата в Китай ще играят и водните ни грации Калина Йорданова и Иглика Големинова. Двете ще стартират при дуетите в синхронното плуване, а Йорданова ще се представи и соло. Преди седмица Калина завърши десета на силния международен турнир в Барселона.
 
За държавното лично-отборно първенство в София са дали заявка 254 плувци от 25 клуба. Арена на състезанията ще бъде закритият басейн “Спартак”. Нито един от националите, които се подготвят за Световното в Шанхай, няма са стартира в столицата.
 
До края на седмицата Нина Рангелова и Айдарски са на лагер в Сиера Невада (Испания). Аврамова живее и тренира в Лондон, а Петър Стойчев се подготвя в Германия./БЛИЦ