България е сред десетте най-силни нации в плуването при младежите и девойките. Tова се дължи изцяло на суперталанта Петър Мицин, който спечели три медала от световното първенство в Израел и постави страната ни в топ 10 в класирането по медали.

18-годишният велинградчанин спечели първия за родното плуване златен медал от Мондиал, побеждавайки конкуренцията в дисциплината 400 метра свободен стил. Пепи добави сребро от 800 метра свободен стил, както и още едно сребро от 200 метра бътерфлай.

Със завоюваните си три отличия Мицин класира България на десето място в подреждането по медали, което е изключително постижение за плуването ни. 

На шампионата в Израел бяха раздадени общо 42 комплекта медали, като с отличие могат да се похвалят 21 страни. №1 очаквано е САЩ с 33 медала, 15 от които златни, а на второ място е другата голяма сила в плуването - Австралия, със своите 24 медала.

На третото място е Канада 13 отличия, след което следват държави със същата бройка като България, но просто с два златни медала, което е водещ фактор в подреждането.