Тазгодишната международна колоездачна Обиколка на България ще стартира в неделя, а не утре, както беше планирано. Колоната ще потегли от София и ще финишира на 2 септември в Троян. Маршрутът е точно 899 км, а етапите - шест.

Организаторите на Обиколката на България информираха, че са отменили в последния момент утрешния пролог. Това е така, защото шефове на няколко чуждестранни отбора се обадили днес, че могат да пристигнат в София вечерта преди старта и ще пропуснат пролога. За да има равнопоставеност между състезателите, организаторите решили прологът да бъде отменен.

В нашето най-авторитетно колоездачно състезание, чието начало е през далечната 1924 година, ще участват 95 бегачи от 16 отбора.

Според програмата състезанието трябва да бъде открито официално в неделя в 12 часа на площад „Александър Невски”. Летящият старт ще бъде, когато колоната стигне Ботевградско шосе.

Маршрутът на Обиколката тази година:
28 август, 1-и етап: София – Елин Пелин - Пловдив, 190 км
29 август, 2-и етап: Пловдив – Асеновград – Кърджали, 98 км
30 август, 3-и етап: Кърджали - Ивайловград, 162 км
31 август, 4-и етап: Ивайловград – Нова Загора – Твърдица - Eлена, 230 км
1 септември, 5-и етап: Елена – Мъглиж, 79 км
2 септември, 6-и етап: Мъглиж – Казанлък - Троян, 132 км
Трасето е много атрактивно и трудно. Стара планина ще бъде премината цели 3 пъти – с планински премии за височини от първа категория: в 4-ия и 5-ия етап, през Твърдишкия проход, и в последния, и в 6-и етап през Троянския проход и Беклемето.

Премийните спринтове за активност пък ще бъдат 12 – по две във всеки етап, според изискванията за състезание от категория 2.2, и според правилника на Международния колоездачен съюз.