Златната медалистка в биатлона от Нагано '98 Екатерина Дафовска и именитият ни скиор Петър Попангелов влязоха в щаба за подготовка на делегацията ни за зимните олимпийски игри във Ванкувър догодина, съобщават от БОК. Новината за поканата на Дафовска Стефка Костадинова съобщи в интервю за БЛИЦ.

Координатор на работната група ще е Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, а останалите членове са Румяна Динева и Камелия Игнатова. Ще има и представител от Министерството на физическото възпитания и спорта.

Щабът бе утвърден от Изпълнителното бюро на БОК, което се събра за първи път след преизбирането на Стефка Костадинова за председател на олимпийската централа миналия месец. Световната рекордьорка в скока на височина приветства с "Добре дошли" членовете на Бюрото, както и представителите на Контролния съвет на БОК, които също присъстваха на заседанието в гранд-хотел "София".

Бюрото утвърди новите комисии, които ще са 12. В една от най-важните "Олимпийска подготовка" председатели ще са проф. Лъчезар Димитров и доц. Лазар Каменов, а членове са проф. Даниела Дашева, проф. Петър Бонов, Христо Марков, Иван Лебанов, Иван Евстатиев.

"Когато сформирахме тази комисия идеята ни беше да включим повече хора, които имат научен поглед - заяви Белчо Горанов. - Така те ще могат да помагат на федерациите. На общото събрание имаше критики в методиката на работа и затова решихме да няма пряко участие на представители от спортните федерации, а да включим трима професори и един доцент."

До края на декември ще стане ясно евентуално фирмата, която ще шие официалното облекло на делегацията ни за Ванкувър. Спортната екипировка ще е осигурена от немската фирма "Цинер". Компанията е заложила на бяло-черно в екипировката на нашите спортисти.

"Все още е рано да коментираме превозвача, защото не знаем с колко спортисти ще участваме във Ванкувър - допълни Горанов. - Ако са 22 спортисти ще имаме право от 46 до 48 души делегация, но ако са по-малко от 22-ма групата ни ще е от 36 души."

Бюрото прие молбата на спортния министър Свилен Нейков за оттеглянето му от поста вицепрезидент на БОК. Аргументът е конфликт на интереси. Предстои БОК да внесе документите на новото ръководство, избрано на 18 септември, за регистрация в съда. /БЛИЦ