Федерацията по спортна гимнастика няма да прави спънки на Еди Пенев, който подаде молба да се състезава за САЩ до международната федерация (ФИГ). Пенев обяви, че ще се опита да пробие в американския отбор и да участва на олимпиадата в Лондон през лятото. Талантът обаче най-вероятно няма да има шанс, защото по правилника на ФИГ спортист, който сменя държавата в олимпийска година, остава без права за следващите 12 месеца.

"Той нямаше шанс да участва на олимпиадата за България, защото не преодоля квалификациите. Искаше да участва в Лондон, но дори да мине сериите в САЩ, няма да успее. Иначе ни пита дали може да се състезава за Америка. Каза ни, че детството му е минало в САЩ, че няма да се връща в България. Още преди му бяхме казали, че ако един ден реши да го направи, ние няма да го спрем. Той има право да избира за коя държава да се състезава. Нямаме претенции към него, не можем и да го накажем. Но за съжаление най-вероятно няма да участва на олимпийските игри в Лондон", заяви пред "7 дни спорт" президентът на федерацията по гимнастика Йордан Йовчев, който взе квота за Лондон и ще участва на шестата си олимпиада.

Йовчев допълни, че федерацията е възлагала големи надежди на Пенев, но контузиите са спрели таланта за по-силно представяне.