Младият български сумо национал Даниел Иванов–Мъдрия заминава за Япония, където ще стане част от школата Тагоноура и по този начин получава шанса се бори и след успехи да стане вторият българин в професионалното сумо, обяви BG Sumo. Първи това направи одзеки Калоян Махлянов Котоошу.

Даниел Иванов впечатли множество треньори по време на лагера на националния ни тим в Токио пред март-април. Тогава заедно с Петър Стоянов и Христо Христов той се подготвя в школата на Токийския университет с треньор Танака. Последваха различни оферти и предложения за привличането на Мъдрия в подобни школи, но капитанът и мениджър на националния ни тим Петър Стоянов, Калоян Махлянов – Котоошу и местни специалисти избраха 150-килограмовият Иванов да влезе в Тагоноура в Токио. Там треньор е бившият професионален сумист Кейта Кушима.
 
22-годишният български сумист пътува за Япония днес в 13:00 часа и веднага влиза в Тагоноура - школа е създадена през февруари 2000 година в Кото Уарв в Токио и до момента е подготвила доста сумисти, изкачили се до по-висши дивизии. Три пъти нейни представители са отборни шампиони в местните университетски първенства, 28 пъти нейни сумисти печелят златни медали в индивидуалните надпревари между отделните школи.
 
При добро представяне на Иванов, който е юношески шампион за 2007 година, 3-кратен бронзов медалист на България, пети на Световната първенство през 2008 година и три пъти носител на бронзов медал от Европейски шампионати, ще се пусне на турнир в Нагоя от 1 юли и ще се бори да влезе в по-горна категория, да получи по-висш ранг.
 
На Мъдрия му предстоят трудни месеци с изключително трудни ежедневни тренировки, спазване на строгите правила и задължения на начинаещ сумист в професионална школа. През първите поне шест месеца ще му бъдат абсолютно забранени всякакви контакти с близки, роднини и приятели, няма да има право да използва телефон и компютър докато не премине следващите три нива и да се присъедини към тези в групата макушита. В момента в школата Тагоноура се подготвят 9 сумисти, като Даниел Иванов ще бъде десетият./БЛИЦ