Най-добрият ни ориентировач и планински бегач Кирил Николов е още по-мотивиран да постави рекорд и да измине 600-километровото трасе от връх Ком до нос Емине за по-малко от 5 денонощия и 14 часа. Снощи се състоя премиерата на филма "Достигни лимита си", като Дизела от сърце благодари на хилядата човека, предимно негови почитатели, посетили събитието. Случилото се в единия от столичните молове Николов сравни с най-големия си успех до момента - второто място на Европейското първенство в Швеция през 2012 година.

"Невероятно е усещането да те аплодират 1000 човека. Очарован съм и благодаря всички", коментира Дизела пред БЛИЦ.

Въпреки че киното отдели цели три зали за прожекцията, доста желаещи не можаха да се сдобият с билети. Пропуските бяха разпродадени две седмици преди премиерата.

"И все пак за всички останали, които не успяха да гледат, филмът ще се излъчва в Cinema City в София от 20 до 22 февруари. След това в Пловдив на 10 март, Стара Загора - 17 март, Русе - 24 март, а във Варна ще бъдем през април", съобщи Кирил Николов.

Филмът "Достигни лимита си", който е част от програмата на филмовите планински фестивали "Banff Mountain Film Festival" и XCo Film Fest, проследява цялото предизвикателство, на което Николов се отдаде изминалото лято. Изтъкнатият планинар жадуваше да успее да постави рекорд по тежкия маршрут Ком-Емине, но 11 километра преди финала той и екипът му бяха принудени да вземат решение да се откажат. И от кадрите във филма става ясно, че Дизела дава всичко от себе си, превъзмогва болката, дори надминава лимита си, но планината, лошите метеорологични условия и безсънието му го спират. Но само засега, защото идното лято Кирил Николов отново ще привлече вниманието, атакувайки рекорда от 1986 година, когато Любомир Палакарчев преминава за 5 дни и 14 часа най-дългия туристически маршрут у нас с дължина 600 километра.
____________4.jpg
Сценарист на филма "Достигли лимита си" е Ивелина Гичева. Димо Петков, който е заснел над 200 екшън спортни видеа и има повече от 10 години опит в Ch.K.G. movies, е режисьор, а Христо Петков е отговорен за заснемането му и помага на филма да излезе от спортния си формат и заедно с Димитър Димитров са продуценти на лентата. Именно Димитров беше организатор на предизвикателството Ком-Емине, като във филма личи и той колко много иска Дизела да успее.

"Нещата се сменят - може да ви каже, че умира, след 5 минути да ви каже, че е добре!", анализира Димитров по време на тежкия преход.

Треньорката на Дизела Наталия Величкова също нито за миг не си и помисля да му каже да спира. Тя до последно го окуражава, а несъмнено ще знае какви съвети да му дава и идното лято, когато Кирил Николов отново ще се хвърли в интересното и изключително трудно предизвикателство.

"Имам късмета най-големия ми успех досега в спорта да се случи в меката на ориентирането Швеция и да бъда аплодирам от над 10 000 души. Тогава чувството наистина бе невероятно. Вчера бе премиерата на филма "Достигни лимита си" и имаше около 1000 човека. Не знам дали мога да правя сравнение между двете събития, но със сигурност това, което преживях снощи ще ме мотивира още повече за следващите ми проекти. Благодаря на всеки един от зрителите на премиерата за подкрепата, положителната емоция и енергия, с които ме заредихте. Не съм сигурен колко още ще помня Швеция 2012, но определено цял живот ще помня София, февруари 2015", доволен е Дизела.
ПЛАМЕН СЛАВОВ



Това е Кирил Николов - Дизела

Национален състезател по ориентиране и планинско бягане
Роден на 06.11.1982 г. в Русе
Треньор: Наталия Величкова
Клуб: Вариант 5 Търговище, Калеван Расти - Финландия
 
Най-добри резултати:
6 място на Световно 2009 Унгария
6 място Европейско Първенство 2010 България
6 място Световно Първенство 2012 Швейцария
2 място Европейско Първенство2012г Швеция
Победител в трите най-големи щафети в света (Юкола, 10МИЛА и 25Манна) 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 г.
Многократен Балкански и Държавен шампион по ориентиране.
Държавен шампион по крос кънтри и планинско бягане - 2010, 2011, 2012, 2014 г.