Росен Русев и Боряна Николчева са големите победители в тазгодишното издание на ултрамаратона Трявна Ултра. Двамата спечелиха първите места в най-тежката дистанция - 141 километра из Стара планина. За Русев, който е специализант по ендокринология, това е втора поредна победа в Трявна Ултра. Атлетът, родом от Казанлък, беше първи и през 2017 година, отново на 141 км. Русев и сега демонстрира отлична форма, по-малко от месец след като се ожени. Победителят финишира за 19 часа и 3 минути на трасе, което е по-дълго и с по-голяма денивелация (близо 6500 D+) в сравнение с миналогодишното. Много силно се представиха още Иван Гочев и Димитър Маринов, които допълниха Топ 3. 

Тoва бяха и единствените трима участници, които успяха да финишират за по-малко от 20 часа. Вторият Иван Гочев (от Сливен) завърши за 19:43 ч., а съотборникът на Росен Русев от отбор "Коравите селяни" - Димитър Маринов - за 19:53 ч. Кумът на големия победител Русев - Кольо Райчинов, пък заедно с Румен Стаматов от "Куци понита", се поздравиха с отборната победа на 76-километровата дистанция. Райчинов също наскоро вдигна сватба.

"Тази събота се проведе Трявна Ултра и доста хора разнищихме голям периметър от тази част на Стара планина. Благодаря на страшно много хора, те си знаят кои. Включително и на основните ми съперници (всъщност мои приятели), без които нямаше да е забавно. Гърчопис мисля да пиша, но в средата на октомври", коментира Росен Русев.


Големият победител при жените на 141 км е Боряна Николчева, финиширала за 25 часа и 45 минути. За второто място до последно имаше интрига, като спор водиха Денка Абрашева и Нели Ангелова. Абрашева пресече финала в центъра на Трявна за 27 часа и 5 минути, а само 6 минути след нея и Ангелова. Четвъртото място зае Яна Петрова, следвана от Мая Танева, Елия Атанасова, Даниела Димитрова, Краси Петрушкова, Полина Петрова, Десислава Габровска и Кристина Николова. Това бяха единадесетте жени, които се престрашиха, а и успяха да изминат 141 км. Всички заслужават адмирации за демонстрираните спортни умения, невероятен дух и воля. 

В 76-километровата дистанция за втора поредна година победител стана Александър Спасов, който обаче беше дисквалифициран през 2017-а. Този път Машината от "Жулистан" се върна в Трявна и заслужено ликува. Сашо Спасов продължава с фурора, печелейки наред трейл състезанията, нe само у нас, а и в съседните страни. В Трявна Ултра 2018 Спасов финишира с време от 7 часа и 33 минути. Втори завърши друг опитен ултрамаратонец - Ивайло Хаджиев (7:57 ч.), а трети - Тодор Цанков (8:05 ч.).

Категорична победа на 76 км при жените завоюва Надежда Ангелова - също от "Жулистан", която срази конкуренцията и финишира за 9 часа и 28 минути. Топ 3 допълниха Ралица Ангелова (10:07 ч.) и Альона Аскиркина (10:11 ч.).

В 23-километровата дистанция победител стана Ивайло Вълев, следван от Даниел Кубашлиев и Христо Кавалски, а при жените - Маргарита Радева. 

Трявна Ултра се проведе за четвърта поредна година. Международният ултрамаратон в центъра на Стара планина отново беше перфектно организиран от iRun.bg и Oбщина Трявна с помощта и на други спонсори. Всички доброволци бяха усмихнати и винаги готови да помагат при нужда на състезалите. Участваха близо 700 човека от 19 държави. Състезателите можеха да избират измежду дистанциите 141 км, 75 км и 23 км. Имаше и 3-километрова надпревара из китното балканско градче.

Трасетата преминават през изключително живописен и разнообразен като релеф, флора и фауна район. 141 километра е най-дългото, най-трудното, но и най-красивото трасе на Трявна Ултра. Състезателите бягат както през светлата, така и през тъмната част на денонощието. Маршрутът прехвърля централното било на Стара планина два пъти, преминавайки от северна в южна България и обратно. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ - ТУК и ТУК!

СНИМКИ - ТУК, ТУК и ТУК!