Грандиозен допингскандал връща в голямата игра легендарния Халил Мутлу. В Турция избухна невиждан до момента скандал – цялото ръководство от 13 души на местната централа начело с президента Хасан Акуш, подаде оставка. Причината е положителни допингпроби на петима състезатели на европейското за младежи до 23 години в Израел през декември.

Напускането на вече бившото ръководство отваря пътя към президентския пост на Халил Мутлу. Той загуби битката от Акуш преди няколко месеца. Вече е насрочено ново общо събрание през месец март и се очаква роденият у нас трикратен олимпийски шампион Мутлу да стане шеф.

Това може да окаже развитие и върху бъдещето на Иван Абаджиев. Не е тайна, че Мутлу е близък с Папата на щангите и ако стане президент, отново може да работят заедно. Преди около два месеца бившият щангист призна, че Абаджиев е важен за него и турската тежка атлетика. Абаджията от няколко дни е във Варна и наблюдава тренировките на родните национали.

Халил Мутлу е роден на 14 юли 1973 година в село Постник (България). Той е 5 пъти световен и 9 пъти европейски шампион. Има три олимпийски титли (1996, 2000 и 2004). В края на 1989 година напуска България и заминава за Турция, където развива кариерата си./БЛИЦ