Джон Хигинс триумфира за трети път в кариерата си на Шампионата на Обединеното кралство по снукър. Шотландецът победи Марк Уилямс с 10:9 фрейма, въпреки че изоставаше с 2:6 части след първата сесия, а след това и с 5:9. Хигинс не само, че спечели пет поредни партии, за да стигне до крайния успех, но и на практика завоюва вече "загубена" титла, след като уелският му съперник реализира мачбол в 17-ия фрейм, но дори и това не се оказа достатъчно. Хигинс се пребори за така нужния му снукър, върна се в битката и вдигна победоносно ръце след 4 часа и половина игра в Международния център в Телфърд. Това е 22-и трофей от ранкинг турнир за Хигинс и негов трети от UK Championship след тези от 1998 г. и 2000 г. Точно преди 10 години в същата надпревара шотландецът отново побеждава Уилямс, но далеч по-лесно - с 10:4 фрейма.

Развоят на първата сесия по нищо не подсказваше, че ще има такава драма и подобен обрат във втория сеанс. Със серия от 40 точки и още няколко кратки визити на масата Уилямс поведе със 7:2 и само три партии го деляха от спечелването на втория най-престижен турнир в професионалния снукър след световното първенство. 35-годишният Хигинс обаче имаше какво още да каже по този въпрос и с великолепни брейкове от 90 и 94 точки намали пасива си на 4:7. Уилямс, който ще заеме третото място в ранглистата след подновяването й, се доближи още повече до победата с нова серия от 70 точки, след което показа и стабилна игра в защитен план.

Сенчъри брейк от 105 точки вдъхна допълнителна увереност на Хигинс, но малко по-късно той отново трябваше да наваксва изоставане от четири части, след като опонентът му се прояви със серии от 29 и 32 точки за 9:5. И когато всички виждаха как Марк Уилямс пресича финалната права, Хигинс даде началото на наказателната си акция.

Шотландецът направи най-добри серии от 45 и 23 точки за 6:9, след което реализира брейк от 76 точки в 16-ия фрейм. Партия номер 17 се оказа ключовата във финалния сблъсък. Уилямс записа брейк от 61 точки, но пропусна червена за горния десен джоб. Хигинс направи серия от 40 точки и също сгреши, след което загуби сейфти надлъгването и противникът му реализира мачбол. Шотландецът се нуждаеше от един фаул на Уилямс и го постигна, след което измъкна частта при 71:69 точки за 8:9. Очевидно уелсецът не успя да се възстанови от разочарованието и шока и въпреки че пръв получи шанс да е сред топките в следващия фрейм, той не се възползва. Хигинс реализира халф-сенчъри брейк от 52 точки и независимо, че отново се замеси в тактическо надлъгване и направи фаул, той доведе мача до пълния му формат от 19 фрейма.

В решаващата част и двамата играчи имаха своите шансове. Уилямс бе за кратко на масата, но грешка по червена топка го върна на стола му. Последва брейк от 66 точки за Хигинс, но лошото му пласиране отново даде надежди на уелсеца. В крайна сметка при 66:46 и 22 точки на масата Хигинс реализира страхотен кросдабъл с кафявата топка, след което вкара синята и розовата и така сложи край на епичния финал.
За победата си в турнира Джон Хигинс ще прибере чек в размер на 100 000 паунда, а Марк Уилямс ще получи 46 000 паунда от наградния фонд. Шотландецът влезе в историята и като едва четвъртия играч, който има повече от две титли от UK Championship. Преди него са само Стив Дейвис с шест трофея, Стивън Хендри - с пет и Рони О'Съливън - с четири./БЛИЦ