Министерството на спорта ще промени начина, по който се финансират подготовките на спортисти и отбори от различните федерации. Основната цел е заплащането да бъде обвързано с високи резултати.

За целта федерациите бяха разпределени в четири групи по програмата „Развитие на спорта за високи постижения за олимпийските спортове 2013”. В първата група, където ще се инвестират най-много средства попадат спортовете класирали се между първо и 8-о място на олимпийските игри в Пекин и Атина.

Във втората група попадат федерации по индивидуалните видове спорт без класиране в Пекин и Атина, с които се работи целево за детско-юношеския спорт. В третата група са колективни спортове с класиране до 8 място на световни и европейски първенства за мъже и жени или младежи и девойки. Четвърта група включва колективни спортове без класиране, но с висока социална значимост.

Целта на новата форма на разпределение на парите е да се повиши ефективността на спортистите.

„Подчертавам, че с новите програми не намаляваме парите за федерациите, а ги преструктурираме“, заяви директорът на дирекция „Спорт за високо майсторство” към министерството Асен Марков.

Другото нововъведение е изграждането на центрове за високо спортно майсторство. За тях федерациите трябва да се съгласуват с общините, като се препоръчва и създаването на спортни училища. Спортното министерство ще осигури целева субсидия от 6 млн. лева за изграждането на тези центрове.