Истинска война се разрази в американския студентски спорт заради състезателя по плуване на Университета на Пенсилвания Лиа Томас. Това е бивш мъж, който през 2019 г. смени пола си и сега се състезава при жените и чупи рекорди на студентското първенство.

Това предизвика противопосочни коментари в американското общество. Множество родители настояват да се забрани на транс жените да се състезават в женските спортове, тъй като не носи равнопоставеност при резултатите. Консервативните медии и различни антигей групи яростно атакуват Лиа Томас и участието в състезанията като представител на жените. Дори се използват мъжки местоимения при споменаване на името на Томас, а тезата им редовно е подкрепяна чрез публикуването на снимки преди промяната на пола.

Защитниците на транссексуалните хора заявиха подкрепата си към състезателя по плуване. Тяхната теза е, че Лиа Томас плува в рамките на правилата, издадени от Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA) и не бива да се приема, че победите се дължат единствено на миналото на мъж.

Родителите на редица други студенти спортисти категорично обявиха, че регистрираните рекорди трябва да бъдат анулирани, тъй като това е явна демонстрация на неравенството между бившия мъж и биологичните жени, състезаващи се в плуването.

 Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Лиа Томас отказва коментари по темата. Единствената медийна изява беше в подкаста „SwimSwam”, в който призна, че с треньорите са били подготвени за негативната реакция, но не са очаквали да бъде толкова яростна.

През 2019 г. Томас започва хормонална терапия за смяна на пола, която включва тестостеронови блокери и употребата на естроген. Признава, че решението да плува за мъжкия отбор през годината е причинило много страдание и усещането за попадане в капан. След като в продължение на една година са подтискани мъжките хормони идва решението за преместването в женския отбор, тъй като са изпълнение регулациите на NCAA за транссексуалните спортисти, приети през 2011 г. и изискващи минимум една година хормонална терапия.

Така Лиа предоставя на студентската спортна асоциация медицински изследвания за нивата на хормоните и през есента на 2020 г. получава разрешение да се състезава в женския отбор. Сезонът в колежанското първенство обаче е отменен заради пандемията от COVID-19. През ноември тази година Лиа Томас записа първото си състезание при жените, след като повече от 2,5 години е на хормонална терапия. По време на плуванията записа три победи, постави три рекорда, включително два на национално ниво.

Това предизвика медийно внимание. Появиха са първите критични коментари, както и такива в подкрепа на Лиа Томас. Бяха цитирани двама плувци от мъжкия отбор, пожелали анонимност, които са против участието на Томас в женското първенство, тъй като считат това за несправедливо спрямо биологичните жени.